Csurgói Városi Szociális Intézmény
Csuszatészta
Hozzávalók (4 fő részére)
1 kg liszt
4-5 db tojás
1 ek. étolaj
szükség szerint víz
Elkészítés
Gyúródeszkára mért 1 kg lisztbe mélyedést csinálunk a közepén, beleöntjük a 4-5 db nyers tojást, és az 1 evőkanál étolajat. Kézzel összedolgozzuk, miközben apránként kb. 1 dl gyengén langyos vizet keverünk hozzá, azután erősen összegyúrjuk. Ha túl kemény a tészta, még egy kis vizet pótolunk utána. Abból láthatjuk, hogy jó munkát végeztünk, ha a tésztagyúrás után leválik a tészta kézről és apró hólyagok mutatkoznak rajta. Mikor készen vagyunk a gyúrással, a tésztát kétfelé vesszük, két gömbölyű cipót formálunk belőle és 1 órát pihentetjük, majd belisztezett gyúródeszkán a nyújtófával kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre szükségünk van. 10-12 percig szikkadni hagyjuk, felvágom metéltnek, kockának vagy csuszának szaggatjuk tetszés szerint. Lobogva forró, enyhén sózott vízbe tesszük, megkeverjük és mikor a víz felszínére jön, tésztaszűrő kanállal lábasban lévő forró zsírba szedjük, de előbb jól lecsepegtetjük róla a vizet.
Csurgói vadásztársaság
Túrós csusza haltepertővel
Hozzávalók (4 fő részére)
50 dkg túrós, tejfölös csuszatészta
15 dkg liszt
1 ek. pirospaprika
1 kg ponty vagy harcsafilé
Haltepertő elkészítése:
Jó zsíros, szálkamentes ponty vagy harcsa húsát kockákra vágjuk, paprikás lisztbe forgatjuk, majd bő forró olajon kisütjük.
Túrós csuszaágyon tálaljuk.
Karist-Tefu Kft.
Vargányás marhalábszár
Hozzávalók (4 fő részére)
60 dkg lábszár
2 ek. étolaj
1 db vöröshagyma
1 ek. pirospaprika
2 db paradicsom
2 db zöldpaprika
20 dkg vargánya
Elkészítés
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk a pirospaprikával majd egyszerre hozzáadjuk a kockára vágott húst. Pár percig kevergetjük, hogy a hús minden oldala átsüljön. Megsózzuk, vizet öntünk rá, fedő alatt puhára pároljuk. A vizet mindig pótoljuk, de egyszerre mindig csak keveset öntünk hozzá. Közben hozzáadjuk a paradicsomot és a zöldpaprikát és a szeletelt vargányát.
Kézmű Csurgó
Nyúlpaprikás
Hozzávalók (4 fő részére)
50 dkg csuszatészta
3 db nyúl
fél kg vöröshagyma
20 dkg füstölt szalonna
30 dkg zsír
2-3 ek. pirospaprika
1 dl vörösbor
2 db paradicsom
2 db paprika
1 kis konzerv sűrített paradicsom
fűszerek ízlés szerint (só, fokhagyma, kakukkfű, bors)
Elkészítés
Megelőző nap a nyulakat bepácoljuk, sóval, borssal, pirospaprikával, olajjal és kakukkfűvel. A füstölt szalonnát kisütjük. A kondérban megpirítjuk a hagymát a szalonna zsírjában és a zsír egy részében, beletesszük a pirospaprikát, a sűrített paradicsomot és kevés vízzel összeforraljuk. Az elkészült alapba belerakjuk a nyúlhúst és átpároljuk. Ha megpuhult ízesítjük zöldpaprikával, piros paradicsommal, fokhagymával. A végén vörösbort adunk hozzá.
A csuszatésztát kifőzzük, maradék olvasztott zsírral öntözzük, tányérra rakjuk, mellé pörköltet teszünk. A tésztát meglocsoljuk tejföllel, zöldség zölddel és citromfűvel díszíthetjük.
Csurgói Városi Szociális Intézmény
Csusza Vörösboros Marhapörkölttel
Hozzávalók (4 fő részére)
50 dkg csuszatészta
1 kg marha lábszár
10 dkg füstölt szalonna
10 dkg zsír
2-3 nagy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 ek. pirospaprika
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
köménymag, só ízlés szerint
3-4 dl száraz vörösbor
Elkészítés
A bogrács alján az apróra vágott füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk. A szalonna zsírjára és a zsírra rátesszük a megtisztított, valamint finomra vágott vöröshagymát. Néhány percig kevergetve pirítjuk, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, a köménymagot és a sót. Azonnal ráöntjük az 1 evőkanál vizet, ezután pedig a tűzre visszatesszük, és belerakjuk a megmosott, leszárított és kis kockákra vágott húst. Erős lángon kevergetve a húst fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát, valamint az összezúzott fokhagymát. 1 pohárnyi vizet, a bort aláöntjük és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a levét elfőtte, apránként, kevés forró vízzel pótoljuk. Csak rövid, de sűrű lének szabad alatta maradni. Mielőtt egészen elkészülne, beletesszük a megmosott és karikákra vágott, lehéjazott paradicsomot is és készre pároljuk. Paradicsommal, paprikával díszíthetjük.
Csurgói Városi Szociális Intézmény
Csusza spenótos-tejszínes csirkével
Hozzávalók (4 fő részére)
50 dkg csuszatészta
1 egész csirkemell
2 db csirkecomb
nagy csomó spenót
1 nagy csokor petrezselyem
2 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
vaj a sütéshez
só, bors ízlés szerint
Elkészítés
A csirkét kifilézzük, még a mellehúsát és a combját is. A bőrét hagyjuk rajta. A filézett húsokat nagyobb szeletekre vágjuk. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, és a bőrös felével kezdve hirtelen kisütjük a húsok mindkét oldalát. Ha a hús szépen kifehéredett, csak akkor sózzuk, és ízlés szerint borsozzuk. Annyi vízzel engedjük fel, amennyi éppen ellepi és fedő alatt pároljuk. Közben a spenótot, a petrezselyemleveleket, az összes hagymát és fokhagymát leforrázzuk, majd leszűrjük róla a vizet. Ezután felaprítjuk őket és a csirkéhez adjuk. Ráöntjük a tejszínt, elkeverjük, és a tésztát is belerakjuk. Ha a tészta megfőtt, elkészült és tálaljuk.
Snidlinggel, petrezselyemmel díszíthetjük.
IPA-IPA –Hurrá!
Halas túrókrémes rakott csusza citrommártással
Hozzávalók (4 fő részére)
50 dkg csuszatészta
Túrókrém hozzávalók (4 fő részére)
fél kg túró
3 dl 30%-os főzőtejszín
20 dkg vékony csíkokra szeletelt füstölt hal (hideg füstölésű lágyabb ízű)
só, sanshobors ízlés szerint
Elkészítés
A túrót keverjünk el a tejszínnel egészen krémesre. Kevés sóval és sansho-borssal ízesítsük. A krémet lassú tűzön melegítsük, de ne forraljuk fel.
A meleg krémbe keverjük bele a vékony csíkokra szelt füstölt halat.
Citrommártás hozzávalók (4 fő részére)
1 tojás sárgája
1 db citrom
1 ek. porcukor
1 tk. reszelt gyömbér
mogyoróolaj
1 csipet só
1 csipet sáfrány
Elkészítés
A citromot vékonyan meghámozunk, a héját háromszor blansírozzuk. A citromhéjat sáfránnyal, a citrom levével, porcukorral, sóval, reszelt gyömbérrel és tojás sárgájával, bot mixerrel összeturmixoljuk. Majd folyamatos turmixolás közben vékony sugárban mogyoróolajat csurgatunk hozzá, amíg sűrű szósz állagot nem kapunk, ha szükséges, utána ízesítünk.
50 dkg kifőtt csuszát a túrókrémmel rétegezzük, a mártással meglocsolva tálaljuk. Tálaláskor ciromfűvel vagy citromnáddal díszíthetjük.
Csuszafesztivál 2024 - Minden jog fenntartva!
Webáruház és honlap fejlesztés: https://bodorweb.hu