XI. Csuszafesztivál

Ahol a folyók összeérnek

Receptek

 

 

IPA-IPA –Hurrá! Halas túrókrémes rakott csusza citrommártással 2015

 

Csurgói Városi Szociális Intézmény

Csuszatészta

Hozzávalók (4 fő részére)

1 kg liszt

4-5 db tojás

1 ek. étolaj

szükség szerint víz

Elkészítés

Gyúródeszkára mért 1 kg lisztbe mélyedést csinálunk a közepén, beleöntjük a 4-5 db nyers tojást, és az 1 evőkanál étolajat. Kézzel összedolgozzuk, miközben apránként kb. 1 dl gyengén langyos vizet keverünk hozzá, azután erősen összegyúrjuk. Ha túl kemény a tészta, még egy kis vizet pótolunk utána. Abból láthatjuk, hogy jó munkát végeztünk, ha a tésztagyúrás után leválik a tészta kézről és apró hólyagok mutatkoznak rajta. Mikor készen vagyunk a gyúrással, a tésztát kétfelé vesszük, két gömbölyű cipót formálunk belőle és 1 órát pihentetjük, majd belisztezett gyúródeszkán a nyújtófával kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre szükségünk van. 10-12 percig szikkadni hagyjuk, felvágom metéltnek, kockának vagy csuszának szaggatjuk tetszés szerint. Lobogva forró, enyhén sózott vízbe tesszük, megkeverjük és mikor a víz felszínére jön, tésztaszűrő kanállal lábasban lévő forró zsírba szedjük, de előbb jól lecsepegtetjük róla a vizet.

 

Csurgói vadásztársaság

Túrós csusza haltepertővel

 Hozzávalók (4 fő részére)

50 dkg túrós, tejfölös csuszatészta

15 dkg liszt

1 ek. pirospaprika

1 kg ponty vagy harcsafilé

 Haltepertő elkészítése:

Jó zsíros, szálkamentes ponty vagy harcsa húsát kockákra vágjuk, paprikás lisztbe forgatjuk, majd bő forró olajon kisütjük.

Túrós csuszaágyon tálaljuk.

 

Karist-Tefu Kft.

Vargányás marhalábszár

Hozzávalók (4 fő részére)

60 dkg lábszár

2 ek. étolaj

1 db vöröshagyma

1 ek. pirospaprika

2 db paradicsom

2 db zöldpaprika

20 dkg vargánya

Elkészítés

A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk a pirospaprikával majd egyszerre hozzáadjuk a kockára vágott húst. Pár percig kevergetjük, hogy a hús minden oldala átsüljön. Megsózzuk, vizet öntünk rá, fedő alatt puhára pároljuk. A vizet mindig pótoljuk, de egyszerre mindig csak keveset öntünk hozzá. Közben hozzáadjuk a paradicsomot és a zöldpaprikát és a szeletelt vargányát.

 

Kézmű Csurgó

Nyúlpaprikás

Hozzávalók (4 fő részére)

50 dkg csuszatészta

3 db nyúl

fél kg vöröshagyma

20 dkg füstölt szalonna

30 dkg zsír

2-3 ek. pirospaprika

1 dl vörösbor

2 db paradicsom

2 db paprika

1 kis konzerv sűrített paradicsom

fűszerek ízlés szerint (só, fokhagyma, kakukkfű, bors)

Elkészítés

Megelőző nap a nyulakat bepácoljuk, sóval, borssal, pirospaprikával, olajjal és kakukkfűvel. A füstölt szalonnát kisütjük. A kondérban megpirítjuk a hagymát a szalonna zsírjában és a zsír egy részében, beletesszük a pirospaprikát, a sűrített paradicsomot és kevés vízzel összeforraljuk. Az elkészült alapba belerakjuk a nyúlhúst és átpároljuk. Ha megpuhult ízesítjük zöldpaprikával, piros paradicsommal, fokhagymával. A végén vörösbort adunk hozzá.

A csuszatésztát kifőzzük, maradék olvasztott zsírral öntözzük, tányérra rakjuk, mellé pörköltet teszünk. A tésztát meglocsoljuk tejföllel, zöldség zölddel és citromfűvel díszíthetjük.

 

Csurgói Városi Szociális Intézmény

Csusza Vörösboros Marhapörkölttel

Hozzávalók (4 fő részére)

50 dkg csuszatészta

1 kg marha lábszár

10 dkg füstölt szalonna

10 dkg zsír

2-3 nagy fej hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

2-3 ek. pirospaprika

1 db zöldpaprika

1 db paradicsom

köménymag, só ízlés szerint

3-4 dl száraz vörösbor

Elkészítés

A bogrács alján az apróra vágott füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk. A szalonna zsírjára és a zsírra rátesszük a megtisztított, valamint finomra vágott vöröshagymát. Néhány percig kevergetve pirítjuk, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, a köménymagot és a sót. Azonnal ráöntjük az 1 evőkanál vizet, ezután pedig a tűzre visszatesszük, és belerakjuk a megmosott, leszárított és kis kockákra vágott húst. Erős lángon kevergetve a húst fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát, valamint az összezúzott fokhagymát. 1 pohárnyi vizet, a bort aláöntjük és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a levét elfőtte, apránként, kevés forró vízzel pótoljuk. Csak rövid, de sűrű lének szabad alatta maradni. Mielőtt egészen elkészülne, beletesszük a megmosott és karikákra vágott, lehéjazott paradicsomot is és készre pároljuk. Paradicsommal, paprikával díszíthetjük.

 

Csurgói Városi Szociális Intézmény

Csusza spenótos-tejszínes csirkével

Hozzávalók (4 fő részére)

50 dkg csuszatészta

1 egész csirkemell

2 db csirkecomb

nagy csomó spenót

1 nagy csokor petrezselyem

2 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

2 dl főzőtejszín

vaj a sütéshez

só, bors ízlés szerint

Elkészítés

A csirkét kifilézzük, még a mellehúsát és a combját is. A bőrét hagyjuk rajta. A filézett húsokat nagyobb szeletekre vágjuk. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, és a bőrös felével kezdve hirtelen kisütjük a húsok mindkét oldalát. Ha a hús szépen kifehéredett, csak akkor sózzuk, és ízlés szerint borsozzuk. Annyi vízzel engedjük fel, amennyi éppen ellepi és fedő alatt pároljuk. Közben a spenótot, a petrezselyemleveleket, az összes hagymát és fokhagymát leforrázzuk, majd leszűrjük róla a vizet. Ezután felaprítjuk őket és a csirkéhez adjuk. Ráöntjük a tejszínt, elkeverjük, és a tésztát is belerakjuk. Ha a tészta megfőtt, elkészült és tálaljuk.

Snidlinggel, petrezselyemmel díszíthetjük.

 

IPA-IPA –Hurrá!

Halas túrókrémes rakott csusza citrommártással

Hozzávalók (4 fő részére)

50 dkg csuszatészta

Túrókrém hozzávalók (4 fő részére)

fél kg túró

3 dl 30%-os főzőtejszín

20 dkg vékony csíkokra szeletelt füstölt hal (hideg füstölésű lágyabb ízű)

só, sanshobors ízlés szerint

Elkészítés

A túrót keverjünk el a tejszínnel egészen krémesre. Kevés sóval és sansho-borssal ízesítsük. A krémet lassú tűzön melegítsük, de ne forraljuk fel.

A meleg krémbe keverjük bele a vékony csíkokra szelt füstölt halat.

Citrommártás hozzávalók (4 fő részére)

1 tojás sárgája

1 db citrom

1 ek. porcukor

1 tk. reszelt gyömbér

mogyoróolaj

1 csipet só

1 csipet sáfrány

Elkészítés

A citromot vékonyan meghámozunk, a héját háromszor blansírozzuk. A citromhéjat sáfránnyal, a citrom levével, porcukorral, sóval, reszelt gyömbérrel és tojás sárgájával, bot mixerrel összeturmixoljuk. Majd folyamatos turmixolás közben vékony sugárban mogyoróolajat csurgatunk hozzá, amíg sűrű szósz állagot nem kapunk, ha szükséges, utána ízesítünk.

50 dkg kifőtt csuszát a túrókrémmel rétegezzük, a mártással meglocsolva tálaljuk. Tálaláskor ciromfűvel vagy citromnáddal díszíthetjük.